Przejdź do treści

W sklepie Kuchnie Orientu mogą Państwo dodawać własne przepisy, które opublikujemy na naszej witrynie. Dzięki naszemu systemowi będzie można np. zmienić liczbę osób, dla których przygotowuje się danie, co proporcjonalnie zmieni ilości potrzebnych składników.

Każdy przepis przed dodaniem jest sprawdzany przez administratora, więc nie muszą Państwo zastanawiać się, czy poprawnie wypełnili wszystkie pola formularza.

W poniższym formularzu prosimy podać nazwę przepisu i opcjonalnie wgrać zdjęcie główne dla przepisu (czyli zdjęcie gotowej potrawy). Następnie w polu Opisu prosimy o wprowadzenie 1-3 zdań opisu dania (jego głównego składnika, ostrości, przynależności do kuchni danego państwa itp.).

W wierszu opisanym “Porcje” określa się, ile porcji dania będzie przygotowanych przy tej liczbie składników, którą zamierzasz podać. Należy w pierwszym polu podać liczbę (np. 2), natomiast w drugim polu wpisać typ porcji (np. “osoby”, “bochenki”).

Podobnie dla czasu przygotowania (czyli ile łącznie przygotowuje się danie) w pierwszym polu wpisuje się liczbę, a w drugim określenie czasu (np. “minut”, “godziny”). W dalszych polach podobnie określa się czas gotowania (czyli jak długo potrawę się gotuje, piecze itp.), a także czas oczekiwania (np. jeśli danie należy odstawić na 12 godzin po przygotowaniu). Pola te są opcjonalne i są jedynie orientacyjne. Dokładne liczby i czasy wpisuje się w kolejnych krokach.

W sekcji “Składniki” wpisuje się spis wszystkich składników, jakie będą potrzebne do przygotowania potrawy. W polach widać przykładowe treści (1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin), które znikną, gdy wpiszesz do nich swoją treść. Zauważ, że składniki dzielą się na grupy. Dodana jest główna grupa składników, ale jeśli danie ma np. sos, który przygotowuje się osobno, to warto kliknąć na przycisk “Dodaj grupę składników” i wprowadzić osobno nazwy grup składników, np. Danie główne oraz Sos, a następnie do tych grup dodać składniki. Trzymając wciśnięty przycisk myszy na ikonkach strzałek można przesunąć dany składnik wyżej lub niżej w spisie, oraz do innej grupy składników.

Wreszcie, w sekcji “Sposób przygotowania” podaje się kolejne kroki przepisu. Dla każdego kroku można (chociaż nie trzeba) dodać obrazek. Podobnie, jak dla sekcji Składniki, można stworzyć osobne grupy kroków i nadać im tytuły, osobno oznaczając przygotowanie dania głównego, a osobno – dodatku.

Wreszcie, w sekcji ostatniej – “Inne informacje” – można wpisać dodatkowe wskazówki, np. alternatywne składniki lub czasy gotowania.

Gotowy przepis możesz podejrzeć przed przesłaniem i wprowadzić do niego dalsze zmiany. Po przesłaniu do nas przepisu zapoznamy się z nim i opublikujemy w portalu Kuchnie Orientu – dziękujemy!

Dodawanie przepisu




Ogólne

(np. 2 osoby, 3 bochenki, ...)
(np. 20 minut, 1-2 godziny itp.)

Składniki

  Grupa: Główne składniki (nazwa tej grupy składników nie będzie wyświetlana)    
  Ilość Jednostka Skladnik (wymagane) Inne informacje
  Grupa:  
Użyj klawisza TAB podczas dodawania składników, dzięki temu automatycznie zostanie utworzone nowe pole. Nie martw się polami, które pozostawisz puste, one nie będą wyświetlane.

Sposób przygotowania

  Grupa: Ogólna lista kroków do przygotowania dania (nazwa tej grupy składników nie będzie wyświetlana)  
  Grupa:
Obrazek do tego kroku przepisu:
Wciśnij klawisz tabulacji (przejścia do kolejnego pola) na klawiaturze podczas opisywania sposobu przygotowania - dzięki temu automatycznie zostanie utworzone nowe pole na kolejny krok przepisu, składnik itp. Nie martw się polami, które pozostawisz puste - one nie będą wyświetlane.

Inne informacje