Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem
Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

07.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wymieszać ubite jajka z cukrem i solą.
  2. Wlać na średnio rozgrzaną teflonową patelnię łyżkę oleju i po minucie rozlać cienką warstwę jajek.
  3. Przy pomocy pałeczek lekko wymieszać stężałą masę, tak aby powstały duże jajeczne kawałki. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Do ikry łososia dodać sake aby jajeczka się nie posklejały.
  5. W dużej misce połączyć ryż z ikrą, dodać łososia i pokrojone kapary Delikatnie ale dokładnie wymieszać i przełożyć do mniejszych miseczek.
  6. Na wierzchu każdej porcji położyć kawałki jajek i udekorować kolendrą.