Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori
Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori to japońskie danie z kawałeczków piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem wodorostów nori. Można je serwować jako przekąskę lub jako pełne danie z dodatkiem makaronu Soba i imbiru marynowanego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.01.2021
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Marynata:
Panierka:
  • 1/3szklanki mąki kukurydzianej
  • 1płat wodorostów noripocięty w cienkie paseczki
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Włożyć kawałki kurczaka do miski, wlać sos sojowy, mirin i wsypać imbir.
  2. Wymieszać kurczaka dokładnie aż pokryje się marynatą. Odstawić na 15 minut a później odsączyć nadmiar marynaty.
  3. Wymieszać mąkę z posiekanymi kawałkami nori.
  4. Obtaczać kawałki mięsa w mące i wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz.
  5. Smażyć partiami na złoty kolor, obracając każdy kawałek widelcem. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Podawać z dodatkiem imbiru i makaronu gryczanego Soba. Można przybrać dodatkowymi paskami nori.