Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze
Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze to odmiana sushi o grubszych niż zazwyczaj rolkach. Futomaki pochodzi od japońskiego przymiotnika “futoi” oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. W naszym maki głównym składnikiem są krewetki w panierce, które dają futomakom wspaniałą chrupkość. Krewetki w panierce można kupić zamrożone gotowe do usmażenia (np. w naszym sklepie stacjonarnym) lub użyć sporych krewetek i usmażyć je w tempurze (przed smażeniem krewetki należy wyprostować: ponacinać w poprzek od strony dolnej następnie rozciągnąć aż mięśnie popękają i krewetka się rozprostuje).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Krewetki usmażyć na złoto w woku na głębokim oleju.
  2. Płat nori położyć na macie bambusowej gładką stroną do dołu i dłuższym bokiem do siebie. Wilgotną dłonią nałożyć garść ryżu i rozprowadzić go po nori tak, aby przy przeciwległym boku został 1 cm wolnego marginesu.
  3. W linii równoległej do brzegu, ok. 2 cm od krawędzi położyć 2 krewetki (lub więcej jeżeli są mniejsze). Ogonki krewetek powinny wystawać poza brzeg rulonu, będą jego ozdobą. Położyć porcję awokado, sałaty, papryki i dymki.
  4. Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, jednocześnie zawijając nori. Następnie zawijać dalej jednocześnie lekko przyciskając nadzienie.
  5. Na koniec posmarować cienko krawędź nori pastą wasabi i zawinąć do końca.
  6. Przełożyć na deskę, łączeniem do dołu. Za pomocą bardzo ostrego noża, zwilżonego w zimnej wodzie, pokroić rulon na 12 równych kawałków. Tak samo przygotować pozostałe maki sushi.
  7. Podawać z sosem sojowym. Zjeść zaraz po przygotowaniu, wtedy sushi będzie najbardziej chrupkie.
  8. UWAGA: Można wykonać maki sushi tylko z krewetką w tempurze, wtedy należy użyć połowy nori i wykonać cienką rolkę (jap. hosomaki).