Duszona wieprzowina z cukinią
Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy 7 smaków. Smak dania można regulować lub ilością dodanej przyprawy.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 1szt. cukinimałej, pokrojonej w kostkę 1,5 x 1,5 cm
  • 1/2szt. papryki żółtejlub czerwonej, pokrojonej w paski
  • 2łyżki sezamu białegouprażonego na suchej patelni
  • 2łyżki oleju sezamowego
  • 2łyżki oleju do smażenia
Sos do duszenia:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w kawałki wielkości kęsów.
  2. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju do smażenia i 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucić paprykę. Smażyć 1 minutę mieszając, przełożyć na talerz.
  3. Wlać do woka pozostały olej (1 łyżkę oleju do smażenia i 1 łyżkę oleju sezamowego), wrzucić mięso, smażyć przez 3-4 minuty aż lekko się zrumieni. Dodać cukinię i kontynuować smażenie jeszcze przez 2 minuty.
  4. Przygotować sos do duszenia mieszając jego składniki do rozpuszczenia się cukru. Sos dodać do mięsa, dołożyć paprykę i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Nakładać potrawę do miseczek posypując potrawę uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawać z gotowanym ryżem japońskim.