Futomaki (grube rolki sushi)
Futomaki grube rolki sushi to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.07.2019
Porcje Czas przygotowania
4rolki 1,5godziny
Porcje Czas przygotowania
4rolki 1,5godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż przygotować zgodnie z przepisem.
  2. Na bambusowej macie położyć nori błyszczącą strona do dołu, szerszym brzegiem do nas i rozłożyć na nim garść ryżu, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry.
  3. Zaczynając od dolnego brzegu ułożyć składniki pocięte w paski: łososia, marchewkę, dymkę, awokado. Idealnie jeżeli paski są długie na całą szerokość rolki, jeżeli jednak paski są krótsze to ułożyć 2 sztuki obok siebie. Posypać niewielką ilością sezamu.
  4. Unieść brzeg maty i powoli zwijać lekko ściskając aby rolka była wystarczająco zwarta. Koniec rolki zwilżyć niewielką ilością wody i docisnąć.
  5. Rolkę odłożyć na chwilę spojeniem do dołu wtedy rolka się dobrze sklei.
  6. Ostry nóż zwilżyć w wodzie i pociąć rolkę na 8-12 części. Ja preferuję mniejsze kawałki i tnę na 12 części (najpierw rozcinam na 4 części a potem każdą ćwiartkę na 3 części).
  7. Podawać z japońskim sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.