Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka
Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento – cebula z mięsem indyka.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
Masa mięsna:
Pozostałe składniki:
Sos do duszenia:
Do przybrania:
Sposób przygotowania
  1. Mięso wymieszać z posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodać sake, sos sojowy, cukier i pieprz. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
  2. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Spodnią część plastra cebuli obsypać lekko mąką ziemniaczaną i położyć porcję mięsa.
  4. Spłaszczyć jego kształt, dopasowując do wielkości cebuli i przykryć drugim krążkiem. Powtórzyć te czynności z pozostałymi kawałkami mięsa i cebuli.
  5. Na średnim ogniu rozgrzać olej wymieszany z olejem sezamowy, kłaść krążki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Podlać wodą, sake, sosem sezamowym i dusić pod przykryciem 10 minut.
  7. Posypać ziarnami sezamu i podawać z innymi przekąskami np. marynowanymi warzywami.