Japoński stek wołowy Donburi
Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 35minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 35minut
Składniki
Sos cebulowy:
Do podania:
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować według przepisu.
  2. Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oleju i wrzucić plasterki cebuli oraz grzyby. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć wszystko z patelni na talerz.
  3. Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Wlać pozostałą łyżkę oleju na patelnię.
  4. Posypać mięso solą i pieprzem z obu stron. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć steki do lekkiego zrumienienia (po 2 minuty z każdej strony).
  5. Steki przełożyć na deskę i pokroić w ukośne, szerokie plastry.
  6. Rozłożyć do każdej z miseczek porcję ryżu, przykryć go kawałkami sałaty, z jednej strony ułożyć cebulę z grzybami a z drugiej pokrojony w kawałki stek.
  7. Polać sosem, posypać dymką i przyprawą 7 smaków. Podawać z wasabi.