Japońskie curry
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Japońskie curry to danie, które przywędrowało do Japonii z Indii w czasie kolonizacji Brytyjskiej. Z czasem nabrało popularności, zakorzeniło się w japońskiej kuchni i teraz jest uważane za jedno z dań narodowych. Danie bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Warzywa:
  • 1szt. cebulidużej, pocietej w półplasterki
  • 2szt. ziemniakówdużych, pokrojonych w kostkę 1-2 cm
  • 2szklanki wody
  • 2łyżki mąka kukurydzianawymieszanej z 2 łyżkami wody
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Pociąć składniki.
  2. W woku na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i mięso, mieszając smażyć 1 min.
  3. Dodać wodę, golden curry, ziemniaki i marchew. Gotować na średnim ogniu przez 15 min, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodać mąkę kukurydzianą z wodą, rozmieszać, gotować jeszcze 5 min. Podawać z ryżem, najlepiej japońskim kleistym.