Kare raisu – japońskie curry z kurczaka / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Kare raisu – japońskie curry z kurczaka to popularne japońskie danie stołowe, dobrze przyrządzone, może stać się prawdziwym przysmakiem:). Podawać z ryżem japońskim.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Składniki
  • 1szklanka marchewkipokrojonej w grubą kostkę
  • 1szklanka ziemniakówpokrojonych w kostkę
  • 1szt. piersi kurczakapokrojonej w kostkę
  • 1szt. cebulipociętej w piórka
  • 1/2puszki zielonego groszku
  • 1szklanka bulionu rybnego dashilub wody
  • 1kostka golden curry
  • 2łyżki oleju
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Marchew podgotować na pół twardo. Ziemniaki podgotować lub usmażyć w głębokim oleju, osączyć.
  2. Mięso szybko obsmażyć na oleju z cebulą, dodać ziemniaki, marchew, groszek, dashi i rozdrobnioną kostkę curry japońskiego. Dusić na średnim ogniu do lekkiego zagęszczenia (ewentualnie przyprawić wg. upodobania oraz dodać odrobinę cukru).
  3. Wyłożyć na talerz obok ryżu, a na liściu sałaty ułożyć surówki.