Kokardki z cukinią i krewetkami Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 40minut
Składniki
  • 350g makaronu kokardek
  • 1pęczek natki pietruszki
  • 300g cukinii
  • 1szt. cebuli
  • 1szt. cebuli dymki(sama cebulka)
  • 250g krewetekobranych
  • szczypta szafranu
  • 4łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
  1. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i dymkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  2. Krewetki obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy.
  3. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu.
  4. Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty.
  5. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
  6. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron.
  7. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką.