Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki
Krewetki ostro-kwaśne z makaronem Shirataki to smaczne, dietetyczne danie z niskokalorycznym makaronem. Smażone krewetki w ostro-kwaśnym sosie, którym polewa się chłonący sos makaron Shirataki. Zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Składniki
Sos:
Do przybrania:
  • 1łyżeczka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżeczka świeżego koperkuposiekanego
Sposób przygotowania
  1. Makaron wyjąć z opakowania, przepłukać pod strumieniem zimnej wody i odcedzić na sitku. Dodatkowo można przelać go wrzątkiem.
  2. Olej rozgrzać w woku, wrzucić czosnek, smażyć mieszając kilkanaście sekund. Dodać krewetki, smażyć mieszając kolejne 1,5 minuty.
  3. Dodać łyżkę pasty chili, sok z cytryny, wodę i skrobię kukurydzianą. Wymieszać ponownie składniki i jeszcze chwilę gotować do lekkiego zgęstnienia.
  4. Rozłożyć makaron do miseczek, na nim krewetki i polać sosem. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.