Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)
Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym to bardzo prosta ale efektowna odmiana sushi. Serwuje się je jako urozmaicenie z innymi rodzajami sushi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.02.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ugotować i doprawić ryż według przepisu.
  2. W misce połączyć łososia, imbir i szczypior, dokładnie wymieszać.
  3. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i robić kulki wielkości małej piłeczki pingpongowej.
  4. Spłaszczyć kulkę z jednej strony i zrobić palcem lekką dziurkę, następnie wypełnić zagłębienie farszem. Z podanej porcji ryżu powinno wyjść około 20 kawałków.
  5. Wyłożyć gotowe kulki na półmisek i podawać posypane ziarnami sezamu. W małej miseczce podać dodatkowo sos sojowy do maczania.