Kurczak teriyaki / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Sos:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Pierś należy oczyścić, umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na spore części.
  2. Mięso wrzucić na średnio rozgrzany wok lub patelnię. Podsmażyć lekko z obu stron.
  3. W miseczce wymieszać sos sojowy, marmoladę i cukier. Dolać taki sos do kurczaka i podsmażać aż sos zgęstnieje i część wyparuje. Jak zacznie się już karmelizować na mięsie danie jest gotowe.
  4. Można podawać z ryżem lub makaronem. Do tego pasują idealnie zielone ogórki polane słodki sosem chilli.