Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką
Łosoś pieczony pod szpinakową kołderką to dietetyczne i bardzo smaczne danie rybne ze szpinakiem. Rybę pieczemy krótko, tylko do momentu, kiedy straci przezroczystość – łosoś powinien pozostać wilgotny w środku i soczysty. Jest danie typu fusion inspirowane azjatyckimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.12.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2kawałki surowego łososiapokrojonego w dzwonka
  • trochę solido posypania ryby
  • trochę soku z limonkido skropienia ryby
  • trochę oleju do smażenia
  • kilkakropel oleju sezamowego
Duszony szpinak:
Do przybrania:
  • kilka suszonych pomidorówz zalewy, pociętych w spore kawałki
  • łyżeczka sezamu białego
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, solimy z obydwu stron i skrapiamy sokiem z limonki.
  2. Rozgrzewamy w rondelku masło i dodajemy szpinak oraz czosnek. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, pieprz i smażymy przez minutę mieszając. Wlewamy rozmącone jajko, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
  3. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem roślinnym i olejem sezamowym.
  4. Układamy rybę w naczyniu i na jej wierzchu kładziemy uduszone liście szpinaku oraz pokrojone suszone pomidory.
  5. Skrapiamy limonką i przykrywamy naczynie aluminiową folią.
  6. Wkładamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  7. Przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu. Podajemy na gorąco z gotowanym ryżem jaśminowym.