Maki sushi odwrócone (uramaki) z krewetkami i gruszką
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4rolki 30minut
Czas gotowania
30minut (ryż)
Porcje Czas przygotowania
4rolki 30minut
Czas gotowania
30minut (ryż)
Składniki
  • 2szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 3płaty wodorostów nori
  • 4łyżki sezamu czarnego
  • 24 szt. krewetek Black Tigersurowych z ogonkami
  • 1szt. gruszkiobranej i pokrojonej w cienkie, długie paski
  • 1/2szt. ogórkabez pestek, pokrojonego w długie paski
  • kilkałodyżek cebulki dymkisam szczypior
  • kilka listków czerwonej sałaty
  • trochę majonezu(opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Przygotować matę do sushi owijając ją kila razy cienką folią spożywczą.
  2. Jeżeli używamy surowych krewetek Black Tiger należy je przygotować:
    • każdą krewetkę nabić wzdłuż na patyk do szaszłyków
    • włożyć nabite krewetki do zagotowanej wody na kilka minut
    • po ostygnięciu wyciągnąć patyki z krewetek, są proste i gotowe do przygotowania maki sushi
  3. Arkusze nori złożyć na pół i przeciąć nożyczkami lub ostrym nożem.
  4. Na macie położyć 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie.
  5. Wilgotną dłonią nabrać garść ryżu i równomiernie rozłożyć na całym płacie nori. Całość posypać czarnym sezamem.
  6. Delikatnie chwycić za rogi arkusz nori i przewrócić na drugą stronę, tak aby ryż z sezamem znalazł się pod spodem.
  7. Układać nadzienie ok. 3 cm od krawędzi nori: paski gruszki, ogórka i szczypior dymki. Krewetki ułożyć tak, że te wewnątrz są bez ogonka, a te na brzegach ogonkami wystają poza rolkę. Opcjonalnie posmarować majonezem. Na koniec położyć kawałki czerwonej sałaty.
  8. Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę, równocześnie zaginając krawędzie nori. Zawinąć matę wokół składników uciskając ją palcami, żeby składniki dobrze się skleiły.
  9. Odwinąć rolkę z maty i odłożyć na bok na parę minut, żeby się dobrze skleiła.
  10. Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekroić rolkę na pół, następnie obie części ułożyć obok siebie i przekroić ponownie na pół, na koniec jeszcze pokroić parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawać brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi.
  11. Tak samo przygotować pozostałe rolki. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi (opcjonalnie).