Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake
Maki sushi z paluszkami krabowymi i grzybami shitake jest smaczne, chrupiące i kolorowe czyli spełniające wszelkie wymogi dobrego sushi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ryż do sushi według przepisu.
  2. Do rozgrzanego woka wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Wrzucić grzyby i na niewielkim ogniu obsmażać je mieszając przez 8 minut. Wyjąć na papier kuchenny i zostawić do ostygnięcia.
  3. Płat nori położyć na macie bambusowej do sushi matową stroną do góry i dłuższym bokiem do siebie.
  4. Wilgotną dłonią nałożyć porcję ryżu i rozprowadzić po nori pozostawiając wolny 2-centymetrowy margines przy dalszym boku.
  5. 3 centymetry od bliższego boku układać nadzienie, rozłożyć listki sałaty, na nich usmażone grzyby, avocado i paluszki krabowe. Posypać lekko sezamem wzdłuż całego nadzienia.
  6. Zaczynając od brzegu z nadzieniem zagiąć matę razem z płatem nori i zwijać równomiernie naciskając na rolkę.
  7. Zwinięty rulonik przełożyć na deskę łączeniem do dołu i pozostawić na kilka minut. Następnie przy pomocy bardzo ostrego, zwilżonego noża pokroić na 8-12 równych kawałków.
  8. W ten sam sposób przygotować pozostałe maki sushi. Podawać z imbirem marynowanym i sosem sojowym.