Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem to propozycja dla osób mających ograniczony dostęp do dobrej surowej ryby lub mających opór przed jedzeniem ryby na surowo. Wędzony pstrąg nie jest tradycyjnym japońskim dodatkiem ale w polskich warunkach jest wręcz idealnym składnikiem: łatwo dostępnym, smacznym i przystępnym cenowo. Użyty przeze mnie papier sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują wodorostów nori, jest stosunkowo drogi ale koszt ok. 3 zł na dużą rolkę futomaki nie jest zaporowy (oczywiście sushi to możemy zawinąć także w tradycyjne nori). Cieniutkie płaty papieru sojowego świetnie poddają się zwijaniu i formowaniu w maki sushi a ich przeźroczystość sprawia, że można układać na nich różne wzorki np. ze szczypiorku lub sezamu (robimy to przed nałożeniem ryżu na papier). Zamiast ogórka możemy także użyć marchewki doda ona kawałkom żywego koloru (tak na prawdę ze względów estetycznych powinienem użyć właśnie marchewki ale akurat nie miałem pod ręką).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4rolki maki sushi 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4rolki maki sushi 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ryż do sushi (do zaprawy octowej można dodatkowo dodać kilka kropel oleju sezamowego). Pstrąga wyfiletować, porwać na duże kawałki.
  2. Położyć płat papieru sojowego na macie do sushi, szerszą stroną do siebie. Opcjonalnie możemy niewielką ilość czarnego sezamu bezpośrednio na płat (po zwinięciu powstanie widoczny wzorek). Sezam możemy także dodać do środka rolki rezygnując ze wzorku pod płatem sojowym.
  3. Zwilżonymi dłońmi z misy nabrać garść ryżu i rozłożyć na papier, pozostawiając 2,5 cm wolnego miejsca od góry
  4. Odfiletowane kawałki (2×3) pstrąga ułożyć wzdłuż boku płata od swojej strony. Następnie układać paseczki ogórka (lub marchewki) i cebulę dymkę.
  5. Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zawijać matę z płatem sojowym równomiernie, lekko przyciskając aby wszystkie składniki się skleiły. Przy końcu zwijania wolne miejsce bez ryżu posmarować wasabi lub wodą. Zwinąć dalej w matę i przetoczyć kilka razy po desce.
  6. Odwinąć rolkę sushi z maty i położyć na desce, zamknięciem do dołu. Dobrze jest ją zostawić na 1-2 minuty przed pocięciem, żeby się dobrze skleiła pod wpływem wilgoci z ryżu.
  7. Przy pomocy bardzo ostrego noża odciąć niezgrabne końcówki (choć nie jest to konieczne), przekroić na pół rolkę i następnie każdą z połówek na 4 lub 6 części (według gustu), w ten sposób uzyskamy 8 większych lub 12 mniejszych kawałków z rolki.
  8. Tak samo przygotować kolejne maki. Dla urozmaicenia można sypać sezam do środka, bezpośrednio na wypełnienie (jak na zdjęciu). Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem.