Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem to kolejny przepis na maki zwijane w rolki. Tym razem wypełnieniem są gotowane na parze szparagi i wędzony łosoś.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 60minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 60minut
Składniki
  • 5płatów wodorostów nori
  • 2szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 10szt. szparagówcienkich , tylko miękka część o długości 10 cm
  • 150g łososia wędzonegopokrojonego w paski
  • 10pasków papryki czerwonej
  • 5łodyżek cebuli dymki
  • 10listków sałatymłode, żółte, kruche listki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ryż według przepisu.
  2. Szparagi umyć, odkroić twarde końce i odrzucić (można wykorzystać do zupy).
  3. Koszyk do gotowania na parze ustawić na garnku z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć umieścić szparagi w parowniku i przykryć. Gotować na małym ogniu przez 20 minut aż szparagi będą miękkie.
  4. Ryż podzielić na 5 porcji.
  5. Płat nori położyć na macie do sushi i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi rozprowadzić 1 porcję ryżu na płacie zostawiając 1 cm margines przy przeciwległym boku.
  6. Ryż od swojej strony posmarować pastą wasabi i ułożyć porcję łososia, papryki i dymki. Szparagi ułożyć tak by główki znajdowały się po zewnętrznej stronie nori i aby wystawały 1-2 cm poza płat. Na koniec ułożyć listki sałaty.
  7. Zaczynając od boku z nadzieniem zawinąć matę wraz z płatem nori i rolować równomiernie naciskając na rulonik.
  8. Przełożyć na deskę i zwilżonym ostrym nożem pokroić na 8 kawałków.
  9. Tak samo przygotować kolejne maki sushi.
  10. Podawać z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym do maczania.