Małże z grzybami shitake i brokułami
Małże z grzybami shitake i brokułami to pyszne, lekko ostre danie, które można podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Jakub Płuska

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Do dekoracji:
  • paręliści sałaty strzępiastej
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Opłukane małże wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty, odcedzić i wyjąć z muszli. Małże, które się nie otworzyły odrzucić.
  2. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić czosnek i imbir, smażyć chwilę mieszając. Dodać grzyby, smażyć przez 2 minuty mieszając.
  3. Dołożyć por i brokuły, wlać sos sojowy, sos ostrygowy i wsypać płatki chilli. Smażyć przez 3-4 minuty mieszając.
  4. Wrzucić małże, skropić sokiem z limonki, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Podawać na cienkim makaronie z listkami sałaty.