Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku
Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.10.2019
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
2godziny
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
2godziny
Składniki
  • 450g filetu rybnegoze zwartej, białej ryby (np. dorsza)
  • 1/2paczki makaronu ryżowego tasiemki
  • 2szt. cebuli dymki(bez szczypioru) posiekane
  • 1ząbek czosnkuposiekany
  • 1/4szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • trochę cebuli dymkiszczypior, pocięty ukośnie w 3cm kawałki
  • kilkalistków świeżej bazyliido przybrania
Marynata do ryby:
Sposób przygotowania
  1. Rybę pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Zalać makaron wrzątkiem i pozostawić na 5-8 minut.
  3. Cebulę zeszklić w niewielkiej ilości oleju, dodać czosnek i paprykę.
  4. Następnie dołożyć rybę wraz z marynatą i smażyć, delikatnie mieszając przez 3-4 minuty aż danie będzie gotowe.
  5. Dodać odcedzony makaron, posypać dymką i ostrożnie wymieszać. Przybrać bazylią i od razu podawać.