Naleśniki Dorayaki z kremem i truskawkami
Dorayaki to tradycyjne japońskie słodycze, które składają się z dwóch puszystych naleśników przełożonych słodką pastą z czerwonej fasoli adzuki. Ich historia sięga XVI wieku, kiedy portugalscy kupcy przywieźli do Japonii biszkoptowe ciasto kasutera, które stało się inspiracją dla dorayaki

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

15.06.2025
Prep Time
15minut
Cook Time
20minut
Prep Time
15minut
Cook Time
20minut
Ingredients
Ciasto naleśnikowe
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1łyżka cukru palmowego
  • 2op cukru wanilowego
  • 1łyżka miodu
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5łyżek wody
Krem
Sos kokosowy
Instructions
  1. Kasztany z puszki odcedzić i zmiksować z kremem kokosowym, cukrem i cynamonem w blenderze.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu
  3. Jajka, cukier, cukier waniliowy i miód, zmiksować mikserem do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i połączyć z reszta zmiksowanych składników.
  4. Ciasto odstawić na 20 min, a następnie dodać 5 łyżek wody i wymieszać.
  5. Patelnie równomiernie nasmarować olejem i włączyć na mały gaz.
  6. Wylać na środek patelni małą wazówkę ciasta i powoli smażyć naleśniki z obu stron.
  7. Mirin, mleko kokosowe, cukier palmowy, sól dodać do garnka i włączyć na duży gaz. Wszystko dokładnie mieszaj. Gdy sos zacznie się delikatnie gotować zmniejsz ogień. Gotuj sos powoli, mieszając od czasu do czasu. Pozwól, aby płyn stopniowo odparowywał, co zagęści konsystencję. Proces może trwać 10–15 minut, aż sos stanie się aksamitny i lekko kleisty, wtedy nasz sos/polewa do deseru jest gotowy.
  8. Naleśniki Dorayaki przełożyć na talerz, krem posmarować pomiędzy dwa naleśniki, polać sosem kokosowym. Obok ułożyć świeże, przekrojone na pół truskawki. Całość jeszcze polać sosem, cukrem puderem i udekorować świeżą miętą