Noodle z krewetkami i sosem miso
Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.

NOODLE Z KREWETKAMI I SOSEM MISO
Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy). Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

18.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
  • 250g makaronu mieugotowanego przez 5 min
  • 1szt. marchewkipociętej w plasterki
  • 12szt. krewetek Black Tiger
  • łyżka sezamu białegouprażonego na suchej patelni
  • świeże zioła(kolendra, melisa, bazylia, dymka)
  • 1łyżka oleju do smażenia
Sos miso:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy lub blendujemy (jeżeli wolimy gładki sos).
  2. Na woku podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Dodajemy krewetki, smażymy aż delikatnie zmienią kolor i wlewamy sos. Podgrzewamy, dodajemy makaron mie, mieszamy i podgrzewamy aż makaron się zagrzeje. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i prażonym sezamem.