Pikantne krewetki po syczuańsku
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 20minut
Składniki
  • 500gram krewetek Black Tigerobranych (mogą być z ogonkami)
  • 1szt. cebuli dymkiposiekanej
  • 2cm. świeżego imbiruposiekanego lub startego na tarce
  • 1łyżka oleju arachidowegodo smażenia
  • trochę świeżej kolendrylub dymki do posypania
  • 2łyżki sezamu białegouprażonego
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy składniki.
  2. W woku na dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju aż do zadymienia. Wrzucamy imbir, czosnek i dymkę. Smażymy ciągle mieszając 20 sekund.
  3. Dodajemy krewetki, smażymy mieszając 1 minutę.
  4. Dodajemy wymieszany sos, smażymy mieszając 1 minutę.
  5. Dodajemy sezam, mieszamy, danie gotowe. Przekładamy do miseczki lub na talerz i przybieramy kolendrą lub posiekaną dymką.