Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem
Pstrąg smażony z selerem naciowym i ananasem to potrawa łagodna, o lekko słodkim smaku. Zwolennicy pikantniejszych potraw mogą dodać 2-3 papryczki chili i smażyć je razem z czosnkiem i selerem naciowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2szt. pstrągacałego, oczyszczonego lub 4 małe filety
  • 2łodyżki selera naciowegopokrojonego w plasterki
  • 4plastry ananasapokrojonego w kawałki
  • 2ząbki czosnkupokrojonego w plasterki
  • 50ml soku z ananasa
  • 150ml bulionu rybnegolub wody
  • 1łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1łyżeczka mąka kukurydzianawymieszanej z 2 łyżkami wody
  • kilkaliści seleralub szczypior z dymki, do dekoracji
  • 3łyżki oleju do smażenia
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pstrąga wyfiletować i zdjąć skórę.
  2. Przygotować bulion rybny: wycięte podczas filetowania kawałki ryby łącznie z głowami i skórą zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Przecedzić wywar. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
  3. Filety rybne pokroić w paski.
  4. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, jak zadymi zmniejszyć płomień i wrzucić rybę. Smażyć od czasu do czasu mieszając, gdy lekko się zrumieni. Wyjąć na talerz.
  5. Rozgrzać ponownie w woku 1 łyżkę oleju iw rzucić czosnek z selerem naciowym i podsmażać mieszając 1 minutę.
  6. Dołożyć ananasa i smażyć mieszając dalsze 2 minuty.
  7. Wlać do woka sok z ananasa, wywar rybny (lub wodę) i sos sojowy.
  8. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i wymieszać.
  9. Pogotować jeszcze chwilę i dołożyć usmażone kawałki ryby.
  10. Podgrzać wszystko ale już nie mieszać aby nie pokruszyć delikatnych kawałków ryby.
  11. Pstrąga podawać z ryżem przybranego listkami selera, potrawę można przyozdobić kilkoma plasterkami świeżej papryczki chili.