Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym
Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
  • 1szt. pstrągacały, wypatroszony i oczyszczony
  • sól i pieprz
  • 3łyżki mąki pszennejdo obsypania ryby
  • 4łyżki oleju do smażenia
Sos:
Do podania:
  • kilkaliści sałaty lodowejpocietych w paski
Sposób przygotowania
  1. Grzyby odcedzić zostawiając 1/2 szklanki wody po grzybach, pokroić je w paski.
  2. Rybę nasolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką.
  3. W dużej patelni rozgrzać olej.
  4. Włożyć rybę na patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty na złotobrązowy kolor.
  5. W międzyczasie przygotować sos mieszając wodę z moczenia grzybów z sosem sojowym, octem i cukrem. Mieszankę wlać do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia.
  6. Dodać grzyby, cebulkę i imbir. Zmniejszyć temperaturę i gotować 4 minuty.
  7. Mąkę wymieszać z sokiem z limonki i wlać do sosu. Doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia sosu. Zestawić z ognia.
  8. Rybę wyłożyć na półmisek wyłożony pokrojoną w paski sałatą lodową i polać sosem. Podawać od razu.