Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu
Roladki z kapusty pekińskiej i bekonu to bardzo prosta w przygotowaniu japońska przystawka. Tradycyjnie przyrządzana jest z cienko pokrojonej chudej wieprzowiny ale można ją zmodyfikować i zrobić z plastrami boczku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
12roladek 25minut
Porcje Czas przygotowania
12roladek 25minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować bulion dashi, w tym celu do litra gorącej wody dodać 10g proszku dashi (ok 2 kopiastych łyżeczek).
  2. Liście kapusty przekroić na pół, odciąć grube końcówki i blanszować w gorącej wodzie aby zmiękły.
  3. Liść kapusty położyć na desce do krojenia, na nim ułożyć plaster boczku, odwrócić boczkiem do dołu i zrolować (zaczynamy od grubszej strony liścia, boczek ma znaleźć się na wierzchu rolady). Roladę spiąć wykałaczką aby się nie rozwinęła.
  4. Przygotowane rolady włożyć do rondla i zalać bulionem dashi. Dolać sake i sos sojowy. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.