Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym
Ocena ze starego portalu: 4,6 / 5 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie na parze. Do przygotowania tego dania użyłem oryginalny chiński, bambusowy koszyk do gotowania na parze, jeżeli takowego nie posiadacie nie ma obaw są inne sposoby – zajrzyj do poradnika, techniki obróbki cieplnej – gotowanie na parze. Dania gotowane na parze są bardzo zdrowe i nisko kaloryczne, moim zdanie jednak nie dorównują smakiem daniom smażonym, wiem jednak, że mają wielu zwolenników. Dodatkowo gotowanie na parze (w odróżnieniu od gotowania w wodzie) pozostawia w pożywieniu wszystkie składniki odżywcze. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

07.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Składniki
  • 4szt. filetów rybnych o grubości 1,5 cm ( ok. 500 gram)
  • 1cm. świeżego imbiruposiekanego
  • 2szt. cebuli dymkiposiekanej
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Ułożyć rybę w parowniku (ja mam mały parownik wiec musiałem pociąć filet na kawałki).
  2. Posypać równo imbirem.
  3. Wstawić parownik do woka z gotującą się wodą (woda nie może sięgać ryby), przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).
  4. Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż zgęstnieje.
  5. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką. Danie gotowe.