Ryba w sosie z mleczka kokosowego
Ryba w sosie z mleka kokosowego to indyjskie danie rybne w głębokim aromatycznym sosie. Danie bardzo smaczne i niezwykle łatwe do wykonania. Mleko kokosowe powszechnie stosowane jako baza do dań tajskich, w Indiach natomiast stosuje się je tylko na południu kraju. Z powodu głębokiego sosu z mleczka kokosowego danie podobne jest do tajskiego curry jednak użyte przyprawy są typowo indyjskie. Kolor daniu nadaje żółta kurkuma a smak i pikantność spora ilość garam masala. Po ugotowaniu danie posypuje się szczypiorem z dymki i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z indyjskim ryżem basmati.

INDYJSKIE PRZYPRAWY

Znakiem rozpoznawczym kuchni indyjskiej są przyprawy i ich olbrzymia różnorodność. Każdą, na pozór prostą potrawę potrafią zmienić w oryginalne smakowo danie. Jednak największą zaletą obfitości stosowanych przypraw są ich właściwości lecznicze. To one są sekretem niezwykłej odporności mieszkańców Indii na choroby cywilizacyjne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
  • 600g filetu rybnegoze zwartej, białej ryby (dorsz, miruna)
  • 1łyżka oleju do smażenia
  • 1szt. cebulipokrojonej w cienkie plasterki
  • 3ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
Sypkie przyprawy:
Pozostałe składniki:
Do posypania:
  • 4łyżki posiekanej dymki (szczypior)
  • 1łyżka listków kolendry
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Filet rybny pokroić w dużą kostkę (ok. 2×2 cm).
  2. Na woku lub patelni na średnim ogniu rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć około 3 minut mieszając.
  3. Dodać czosnek i po minucie smażenia wrzucić sypkie przyprawy, wymieszać.
  4. Dodać mleko kokosowe, sól i sok z limonki.
  5. Dodać pociętą rybę. Przykryć pokrywką wok, zmniejszyć płomień i dusić 8-10 minut.
  6. Spróbować, doprawić ewentualnie wg. gustu solą i sokiem z limonki
  7. Danie posypać szczypiorem i świeżą kolendrą. Podawać w dodatkiem ryżu basmati.