Ryba z cukinią w żółtym curry
Ryba z cukinią w żółtym curry to dwa rodzaje ryb i cukinia tworzące w tej potrawie dobrze dobrane trio, jedwabista ryba i chrupiąca cukinia w lekko pikantnym sosie z żółtej pasty curry to doskonale współgrająca kompozycja. Marynowanie filetów można przedłużyć pozostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce, wtedy nasze curry nabierze jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
Marynata do ryby:
Do przybrania:
  • 1łyżka świeżej kolendry
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Filety rybne pokroić w kostkę 1,5 cm.
  2. Połączyć składniki marynaty, zalać nią pocięte ryby, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Do woka wlać mleko kokosowe, doprowadzić je do wrzenia, rozmieszać dobrze pastę curry.
  4. Dodać cukinię i gotować na małym ogniu 8 minut.
  5. Dodać filety wraz z zalewą i gotować 5 minut na niewielkim ogniu.
  6. Gotową potrawę posypać listkami kolendry i podawać z ryżem jaśminowym.