Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba
Smażone krewetki królewskie z ogórkiem i makaronem Soba to eleganckie danie z krewetek Black Tiger serwowanych na gryczanym makaronie soba. Do tej potrawy należy użyć surowych krewetek i smażyć je bardzo krótko, do momentu zmiany koloru z szarego na różowy. Jeżeli do przygotowania dania użyjemy gotowanych obranych krewetek należy skrócić smażenie do 30 sek.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić.
  2. Opłukać i osuszyć krewetki, usunąć głowy, odnóża i pancerze. Ogonki zostawić. Delikatnie naciąć od góry i wyjąc jelito. Ponownie opłukać i osuszyć.
  3. W woku dobrze rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 15 sek.
  4. Dodać oczyszczone krewetki i smażyć minutę mieszając i delikatnie je obracając.
  5. Dołożyć pokrojony ogórek, dymkę, wlać sos sojowy i sos rybny.
  6. Wymieszać i doprawić sosem chili i sokiem z cytryny.
  7. Odsunąć krewetki na brzeg woka, włożyć na środek makaron i podgrzać. Serwować na gorąco, krewetki ułożone na makaronie.