Smażony makaron ryżowy z małżami
Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

30.11.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
  • 200g makaronu ryżowego vermicelli
  • 300g małżyw skorupkach lub bez, obgotowanych
  • 6ząbków czosnkuposiekanego lub wyciśniętego
  • 1szt. cebulimałej, pokrojonej w piórka
  • 3szt. pomidorówbez pestek pokrojone w kostkę
  • 2łyżki sosu rybnego
  • 1/4łyżeczki pieprzu
  • 1/2szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować według przepisu. Delikatnie rozdzielić makaron, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem.
  2. Dokładnie obsączyć i wrzucić na rozgrzany w woku olej.
  3. Docisnąć szpatułką aby uformować duży płaski placek. Smażyć makaron przez 15 minut dociskając go od czasu do czasu.
  4. Podważyć spód łopatką i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę pamiętając że wcześnie poruszony może się przełamać.
  5. W międzyczasie rozgrzać olej w drugim woku/patelni. Wrzucić czosnek i cebulkę, smażyć mieszając 15 sek.
  6. Dodać pomidory, sos rybny, małże,doprawić pieprzem.
  7. Po 5 minutach gotowania wlać wodę z wymieszaną w niej mąką. Doprowadzić do wrzenia aż sos się zagęści.
  8. Podzielony makaron na porcje ułożyć na talerzach, na wierzchu polać sosem i posypać szczypiorem z dymki.