Smażony pstrąg z tajskim sosem curry
Smażony pstrąg z tajskim sosem curry to danie o doskonale zrównoważonych smakach. Ostrości dodaje świeży imbir i czerwone curry a jogurt lekko łagodzi pikantność. Aromat garam masala, trawy cytrynowej i kolendry harmonizuje całość.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.06.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2szt. pstrągaśredniej wielkości, wypatroszone i oczyszczone
  • trochę solido obsypania ryby
  • 2łyżki świeżego imbiruposiekanego lub startego na tarce
  • 4łyżki oleju do smażenia
  • kilkagałązek świeżej kolendry
Sos
Dodatek:
  • listki świeżej rukoli
Sposób przygotowania
  1. Oczyszczone ryby nasolić.
  2. Następnie wypełnić ich środki połową rozdrobnionego imbiru oraz listkami kolendry. Pozostawić w chłodzie na co najmniej godzinę.
  3. Wlać olej do woka i rozgrzać.
  4. Wrzucić pozostały imbir i położyć ryby. Smażyć przez 4 minuty z każdej strony.
  5. W międzyczasie przygotować sos dokładnie mieszając jego składniki.
  6. Podawać rybę polaną sosem z dodatkiem świeżej rukoli.