Temaki sushi (sushi zwijane w ręku)
Temaki sushi – sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

16.04.2024
Porcje Czas przygotowania
6rożków sushi 15 minut
Porcje Czas przygotowania
6rożków sushi 15 minut
Składniki
  • 1szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 3płaty wodorostów noriprzecięte na pół
  • 100g łososia wędzonegoposiekanego
  • trochę cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • wasabi
  • 6szt. paluszków krabowych
  • 1/2szt. marchewkipokrojonej w zapałkę
  • 1/3szt. zielonego ogórkabez pestek, pokrojonego w cienkie paski
Sposób przygotowania
  1. Posiekanego łososia wymieszać z drobno pociętą dymką.
  2. Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej octem i uformować z ryżu sześć kulek.
  3. Położyć połówkę płata nori na ręce błyszczącą stroną do dołu.
  4. Na lewą stronę nori połóż porcję ryżu, rozprowadzając ją lekko.
  5. Posmarować środek ryżu pastą wasabi a następnie położyć 1/6 porcji posiekanego łososia.
  6. Następnie układamy paluszek krabowy, marchewkę i ogórek.
  7. Zwinąć nori pod kątem 45 stopni do dolnej krawędzi formując zgrabny rożek. Skleić końcówkę odrobiną ryżu.
  8. Na koniec posypać rożek czarnym sezamem.
  9. Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko tracą kruchość i stają się gumowate. Podczas jedzenia można maczać w sosie sojowym.