Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 10minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
  • 300g polędwiczki wieprzowejpokrojonej w plastry a następnie w ukośne kawałki
  • 1łyżka oleju do smażenia
Marynata imbirowa:
Sałatka:
  • 1duży liść sałaty lodowej
  • garść świeżej rukoli
  • 1łyżka soku z limonkilub cytryny
  • 2łyżki olejulub oliwy
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
Dodatkowo:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować marynatę imbirową, zalać pokrojone mięso i zostawić na 15 minut.
  2. W tym czasie przyrządzić sałatkę. Do miski włożyć rukolę i porwaną na kawałki sałatę lodową.
  3. W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę powstałym sosem.
  4. Rozgrzać olej w woku. Wyjąć mięso z marynaty, wrzucić na gorący olej i krótko obsmażyć. Dodać pozostałą marynatę i dusić jeszcze około 4 minut.
  5. Przełożyć na półmisek mięso a pozostały sos lekko zredukować na średnim ogniu. Polać nim mięso a na środku każdej porcji ułożyć sałatkę z rukoli.
  6. Podawać z ugotowanym japońskim makaronem Somen.