Zupa rybna na ostro z ryżem
Zupa rybna na ostro z ryżem to bardzo smaczna i pożywna zupa rybna z kawałkami ryby i ryżem jaśminowym. Do jej przygotowania można użyć każdego rodzaju ryby, należy jednak pamiętać aby pokroić ją w cienkie paski.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Do posypania:
  • 1łyżeczka pieprzu syczuańskiegorozgniecionego w moźdżierzu
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Pokroić filet rybny na cienkie paski i odstawić.
  2. Przygotować wywar rybno-warzywny. Kręgosłupy rybne dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa, imbir i papryczkę chili. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. 4cm powyżej składników i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
  3. Przecedzić wywar przez gęste sitko, dopełnić wygotowaną wodę, dodać sos sojowy i sos rybny.
  4. Do wywaru dodać podgotowany lekko ryż i gotować 5 minut.
  5. Dołożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu przez następne 5 minut.
  6. Zagęścić zupę mąką kukurydzianą. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą.
  7. Rozlać do miseczek posypać rozgniecionym pieprzem syczuańskim i posiekaną dymką.