Zupa rybna z kawałami ryby w cieście
Zupa rybna z kawałami ryby w cieście to pożywna, bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa, może być serwowana jako niewielki samodzielny posiłek lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Do sporządzenia tej zupy nadają się filety ryb o zwartym mięsie takich jak miruna czy dorsz.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 200g filetu z białej rybyze skórą (np. miruny lub dorsza)
Ciasto:
Pozostałe składniki:
Przyprawy:
Sposób przygotowania
  1. Rybę posolić z obu stron i pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godziny. Następnie pokroić w kostkę 2×2 cm.
  2. Rybę posolić z obu stron i pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godziny. Następnie pokroić w kostkę 2×2 cm.
  3. W woku rozgrzać 3 cm oleju, smażyć rybę partiami na złoty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Do gorącego bulionu wrzucić imbir, trawę cytrynową, papryczkę, pędy bambusa i kawałki ananasa.
  5. Wlać przyprawy: sos sojowy, sos rybny i sok z limonki. Gotować przez 3 minuty.
  6. Wrzucić kawałki ryby i dymkę, ewentualnie doprawić do smaku solą. Doprowadzić do wrzenia i podawać.