Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban
Zupa z piersią kaczki, młodymi porami i makaronem Soba – Kamo nanban to popularna japońska zupa z dużą ilością pysznych składników. Nanban oznacza po japońsku zupę z chili i młodymi porami Negi, Kamo to kaczka, danie to serwuję się zazwyczaj z makaronem gryczanym Soba. Ważnym składnikiem tego dania jest Negi czyli japońska odmiana grubej dymki, jest on ciężko dostępna choć ostatnio zaczyna pojawiać się w Polskich marketach, bardzo dobrym zamiennikiem sa młodziutkie pory. Ostrość zupy regulujemy posypując ją japońską przyprawą 7 smaków (jap. shichimi togarashi). Popularna japońska przyprawa 7 smaków składa się z 5-7 składników, wśród których głównym jest papryczka chili. Pozostałe składniki mogą się różnić, zależnie od pożądanego aromatu i stopnia ostrości, zwykle są to: wodorosty nori, prażona skórka pomarańczowa, białe i czarne ziarna sezamu, pieprz japoński (syczuański), len i imbir.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
Bulion:
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć.
  2. W osobnym rondlu podgrzać bulion dashi, dodać wszystkie dodatkowe składniki.
  3. Rozgrzać olej na patelni i smażyć pierś kaczki skórą do dołu aż się dobrze zrumieni. Odwrócić mięso na drugą stronę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni i pokroić ukośnie w duże plastry.
  4. W pozostałym na patelni tłuszczu smażyć przez minutę na dużym ogniu pokrojonego pora.
  5. Mięso włożyć do rondla z bulionem, dodać pora, makaron i podgrzać. Danie gotowe.