Agedashi dofu (tofu smażone na głębokim oleju)
Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Składniki na sos:
Do przybrania:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wyjąć tofu z opakowania, odsączyć z płynu i pokroić w kostkę 2×2. Następnie lekko posolić i obtoczyć każdą kostkę w mące kukurydzianej.
  2. Rozgrzać w woku olej z jedną łyżkę oleju sezamowego i smażyć tofu w dwóch partiach na złoty kolor. Wyjąć obsmażone kawałki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
  3. Odlać olej z woka pozostawiając około 2 łyżek, ponownie rozgrzać, wrzucić paprykę, imbir, czosnek i chili. Smażyć 2 minuty, dolać sos sojowy, łyżkę oleju sezamowego, sok z pomarańczy i wsypać przyprawę 5 smaków.
  4. Wymieszać i po 1 minucie dodać usmażone wcześniej tofu, posypać dymką. Bardzo delikatnie wymieszać całość. Podawać z ryżem brązowym, Dla dekoracji można posypać danie czarnym sezamem.