Bulgogi koreańska grillowana wołowina
Bulgogi koreańska grillowana wołowina (zwana także Pulgogi) to jedno z najsłynniejszych koreańskich dań. Cieniutko pocięta wołowina marynowana w słono-słodkiej marynacie, następnie bardzo krótko grillowana. Magda przygotowała to danie z dodatkiem ostrej papryki jednak zazwyczaj przygotowuje się je łagodne dlatego dodatek gochugaru jest opcjonalny.

Pulgogi podobnie jak steki grilluje się bardzo krótko dlatego do jej użycia stosuje się tylko i wyłącznie najwyższej jakości wołowinę stekową. Najczęściej stosowana jest polędwica wołowa. Równie dobrze sprawdzi się antrykot i rostbef, wymagają one jednak trochę wysiłku przy wycinaniu błon i tłuszczu. Bulgogi jak większość koreańskich dań najlepiej smakuje z kimchi i ryżem kleistym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje
2osoby
Porcje
2osoby
Składniki
  • 400g wołowinynajlepszej jakości (polędwica, antrykot lub rostbef)
Marynata:
Do posypania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posikeany
  • 1łyżka sezamu białegouprażonego na patelni
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce. Z wołowiny wycinamy tłuszcz i żyły (jeżeli występują) i kroimy w cienkie plastry. Mięso zalewamy marynatą i marynujemy min 30 min, najlepiej zostawiamy na noc.
  2. Patelnię grillową rozgrzewamy i grillujemy któtko mięso (3-4 minuty). Podajemy posypane z posiekaną dymką i sezamem z dodatkiem ryżu kleistego i kimchi.