Bulion z makaronem Shirataki, tofu i grzybami Shitake
Bulion z makaronem Shirataki, tofu i grzybami Shitake to wegetariańska, szybka do przygotowania zupa z dietetycznym makaronem. Sycąca ale niskokaloryczna, doskonała w diecie odchudzającej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.12.2020
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Składniki
Do przybrania:
  • 1/2płata wodorostów noripokrojonego w paski szer. 1cm
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Sposób przygotowania
  1. Grzyby shitake płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Moczymy przez 20 minut a następnie kroimy w cienkie paski.
  2. Makaron Shirataki przelewamy wrzątkiem.
  3. Bulion zagotowujemy, wrzucamy czosnek i papryczkę chili w całości. Dodajemy grzyby shitake, sos sojowy, sake i przyprawę 7 smaków. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia z olejem sezamowym i obsmażamy krótko tofu na złoty kolor.
  5. Rozdzielamy do miseczek porcję makaronu, tofu i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy paseczki nori i szczypiorkiem. Danie serwujemy na gorąco.