Chrupiąca wieprzowina w sosie
Ocena ze starego portalu: 4,74 / 23 oceny
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Było to coś ok 2001 roku, w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl. Chrupiące mięso w kwaśno-słonym sosie. Świetna potrawa jedna z moich ulubionych. Osobiście zdecydowanie polecam użycie polędwiczki, schab może być trochę za suchy. Aby mięso było chrupkie należy wymieszać je z sosem tuż przed podaniem. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

04.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30min
Czas oczekiwania
15min
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30min
Czas oczekiwania
15min
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ciasto: do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego.
  2. Mięso pokroić w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min.
  3. Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).
  4. Wlać do woka 2 szklanki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron. (Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie – sklejają się).
  5. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju kładąc na papierze kuchennym, trzymać w cieple.
  6. Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia.
  7. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Podawać natychmiast, dzięki temu kawałki mięsa pozostaną chrupkie.