Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 45minut
Składniki
  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 1szt. cebulipokrojonej w kostkę
  • 1/3szt. papryki czerwonejpokrojonej w trójkąty
  • 1/2szt. cukinipokrojonej w kostkę
  • 1szt. papryczki chili suszonejposiekanej
  • 2szt. cebulki dymkisam szczypior, pokrojony w 2 cm kawałki
  • 1łyżka mąka kukurydziana
  • 2szklanki olejudo smażenia i frytowania
Panierka
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę pokroić w kostkę 2×2 cm.
  2. W misce wymieszać składniki panierki. Włożyć do ciasta mięso i wymieszać tak, by wszystkie kawałki pokryły się panierką.
  3. W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
  4. Dolać sos, wymieszać smażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu.
  5. Wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 5 łyżkami wody i wlać do warzyw. Zagotować do zgęstnienia i odstawić (jeżeli masz tylko 1 wok przelej warzywa do garnka).
  6. W czystym woku rozgrzać 3-4 cm oleju Wrzucać partiami kawałki wieprzowiny i smażyć na złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i odsączać z oleju na papierze kuchennym.
  7. Warzywa w sosie podgrzać, dodać mięso wymieszać i krótko gotować aż wszystko się zagrzeje.
  8. Podawać od razu, aby wieprzowina zachowała chrupkość. Jako dodatek podawać ryż jaśminowy.