Czerwone curry z kurczaka
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Czerwone curry z kurczaka to przepis z książki “Łatwa kuchnia tajska”. Nie obyło się oczywiście bez małych modyfikacji, kiedy zabrałem się go gotowania odkryłem, że skończyła mi się czerwona pasta curry a że było już za późno na wizytę w moim sklepiku musiałem użyć curry żółtej (no niestety szewc bez butów chodził). Taką modyfikację polecam wszystkim nie przepadającymi za zbyt ostrymi daniami. Nie miałem też małych kartofelków więc zastosowałem trick, pociąłem duże ziemniaki w spore kawałki i każdy kawałek przyciąłem do kształtu małego ziemniaczka, troszkę to pracochłonne i zostaje sporo ścinków ale efekt jest fajny, rodzina/znajomi mogą się zdziwić “skąd wziąłeś takie małe ziemniaczki?”. Ścinki usmażyłem na oleju i powstały chrupiące mini frytki, od tego momentu ulubiona przekąska mojej córki:) Danie wymaga zastosowania sporej ilości tajskich składników, ale wszystkie, no poza świeżą kolendrą, znajdziecie w moim sklepiku. Jeżeli nie macie w okolicy świeżej kolendry nie rezygnujcie z dania, użyjcie natkę pietruszki. Generalnie danie pierwsza klasa, zdecydowanie polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

03.12.2020
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 45minut
Składniki
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Z udek usuwamy skórę i wycinamy kości. Mięso tniemy na kawałki mniej więcej 2x2cm.
  2. Z trawy cytrynowej usuwamy twarde zewnętrzne warstwy (przy trawie ze słoiczka nie trzeba tego robić), a następnie tniemy na cieniutkie plasterki.
  3. W woku na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pastę curry, mieszając smażymy 2 min.
  4. Dodajemy mięso i ziemniaczki, smażymy mieszając aż kawałki dobrze pokryją się pastą. Dodajemy trawę cytrynową, cebulkę, czosnek, galangal (lub imbir), liście limonki kaffir, sos rybny, cukier i sól. Mieszając smażymy 1 min.
  5. Wlewamy mleko kokosowe i wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy 15 min.
  6. Dodajemy do dania większość orzeszków i mieszamy.
  7. Nakładamy curry do miseczek, ozdabiamy kilkoma listkami kolendry i posypujemy niewielka ilością orzeszków. Danie serwujemy z ryżem jaśminowym.