Czosnkowy kurczak
Ocena ze starego portalu: 4,68 / 28 ocen
Do czosnkowego kurczaka doskonale smakuje ostry sos. Jego moc możemy zwiększyć lub zmniejszyć dozując ilość chili. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min.
  2. W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
  3. Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju i smażyć mieszając kurczaka aż zmieni kolor. Wyjąć na talerz.
  4. Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Wlać sos i gotować aż zgęstnieje.
  5. Dodać do woka kurczaka, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Wyłączyć płomień i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Danie gotowe.