Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
Farsz:
  • 250g mielonej wieprzowinygotowanego lub usmażonego (nie może być surowe)
  • 1szt. cebulipokrojona w kostkę i zeszklona na małej ilości oleju
  • 1/2szt. jajka
  • 1łyżeczka świeżego imbirustartego na tarce lub posiekanego
  • 1łyżeczka sosu sojowego
  • 1łyżeczka wina ryżowegolub wytrawnego białego wina
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
  • 1łyżka natki pietruszkipokrojona w większe kawałki
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Cukinię umyć i pokroić w 3 cm kawałki. Nie obierać całej skórki tylko wyciąć ozdobne paseczki wzdłuż każdego kawałka. Wydrążyć ze środka nasiona i miękki miąższ i odrzucić.
  2. Wszystkie składniki farszu wymieszać i napełnić nim cukinię.
  3. Obsypać każdy kawałek mąką ziemniaczaną.
  4. W woku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej do smażenia wymieszany z olejem sezamowym. Smażyć kawałki cukinii, lekko rumieniąc ją po obu stronach.
  5. Składniki sosu wymieszać i wlać do woka. Dusić cukinię pod przykryciem około 6 minut.
  6. Podawać potrawę gorącą. Dla kontrastu smakowego polać ostrym sosem chili.