Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami
Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.05.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 30minut
Składniki
  • 2szt. gruszkiniezbyt miękkich
  • 250ml wody
  • 2łyżki świeżego imbiruposiekanego
  • 2łyżki cukru trzcinowego
  • 4szt. śliwekciemnoczerwonych
  • 1łyżeczka soku z limonkilub soku z cytryny
  • 3łyżki jagódlub borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
  1. Obrać gruszki, przekroić je na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. W płaskim naczyniu podgrzać 250ml wody, dodać posiekany imbir i cukier. Włożyć gruszki, dodać sok z limonki i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Przełożyć gruszki z płynem do osobnego naczynia, pozostawiając połowę syropu.
  4. Włożyć do pozostałego płynu śliwki i dusić następne 10 minut. Wyjąc śliwki i przetrzeć przez sitko o gęstych oczkach odrzucając pestki i skórki.
  5. Przetarte puree ponownie przygrzać i dodać jagody.
  6. Rozłożyć gruszki na talerzyki i polać sosem. Podawać na ciepło.