Gulasz warzywny z sosem Hot Bean
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Przepis mojego autorstwa, danie warzywne przygotowane na imprezę Sylwestrową, specjalnie dla koleżanki, która jest wegetarianką. Dla reszty było podobne danie, ale w wersji mięsnej z kurczaka. Sos Hot Bean to bardzo ciekawy sos o specyficznym smaku ze sfermentowanej fasoli i chili, jest bardzo ostry, dlatego dla mniej odpornych zalecam nieco mniejszą dawkę. Sos hot bean można doskonale zastąpić koreańską pasta chili gochujang, natomiast inne sosy chili nie sprawdzają się za bardzo.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1 1/2godziny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1 1/2godziny
Składniki
  • 1/2litra bulionu warzywnego
  • 400g ziemniakówobranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 300g marchewkiobranej i pokrojonej w grubą kostkę
  • 2szt. cebuligrubo posiekanych
  • 2pęczki cebuli dymkisam szczypior pokrojony w 3 cm kawałki
  • 1łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z
  • 1łyżką mąki ziemniaczaneji 4 łyżkami wody
  • 1szt. jajkalekko roztrzepanego
  • 1łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
Dodatki:
  • kilka miseczek ryżu jaśminowegougotowanego lub
  • bagietka(wygodna do podania na imprezie)
Sposób przygotowania
  1. Pociąć warzywa. Zagotować bulion, dodać ziemniaki, marchew i sos, gotować bez przykrycia na małym ogniu 40 min, część płynu powinna wyparować.
  2. Dodać cebulę, gotować kolejne 20 minut.
  3. Do gulaszu, powoli, okrężnym ruchem wlać jajko, odczekać 15 sek, wymieszać. Dodać dymkę i gotować kolejne 5 min.
  4. Dodać mieszankę mąki z wodą, dokładnie wymieszać, zwiększyć ogień aż danie się zagotuje i zagęści (jeżeli w czasie gotowanie odparowało mało wody i danie wydaje ci się za rzadkie możesz dodać jeszcze trochę mąki z wodą – mąka kukurydziana z ziemniaczaną w takiej samej proporcji jak wcześniej). Dodać olej sezamowy, jeszcze raz zamieszać, danie gotowe.
  5. Podawać z ryżem, dobrze też smakuje z pieczywem (szczególnie na imprezie domowej:)