Jogurtowy deser z mango
Jogurtowy deser z mango to wykwintny indyjski deser. Do wykonania tego orzeźwiającego deseru najlepiej użyć bardzo gęstego jogurtu z pełnego mleka. Można zmodyfikować przepis dodając inne składniki np. orzeszki pistacjowe i inne owoce.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

29.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 1/2litra jogurtu naturalnegogęstego
  • 6łyżek cukru pudru
  • 1/2łyżeczki szafranu
  • 3łyżki mlekaciepłego
  • 2łyżeczki kardamonu zielonegozmielonego w moździerzu
  • 1owoc mangośrednio dojrzały, może być z puszki
  • 1/2 szklanki migdałówlub wyłuskanych orzechów włoskich
  • ziarenka granatudo dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Owoc mango obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i zmiksować.
  2. Podgrzać mleko, wrzucić szafran i zaparzać (bez gotowania) przez 8-10 minut.
  3. Do naczynia z jogurtem wsypać cukier, kardamon, szafran z mlekiem i zmiksowane kawałki mango. Wszystko dokładnie wymieszać dodając połowę ziaren granatu.
  4. Wlać koktajl do pucharków. Na wierzchu udekorować kawałkami orzechów i ziarnami granatu (opcjonalnie). Podawać po schłodzeniu w lodówce.