Klopsiki w tempurze
Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Danie serwować z ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 20minut
Składniki
Mieszanka mięsna:
Dodatki:
Sposób przygotowania
  1. Mąkę do tempury rozmieszać z wodą na lejące się, gęste ciasto.
  2. W misce połączyć składniki mieszanki mięsnej. Sos chili, przyprawę 5 smaków, sól i pieprz użyć według gustu. Dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Formować niewielkie kulki uprzednio zmoczywszy ręce w zimnej wodzie.
  4. Przygotowane klopsiki maczać w przygotowanej tempurze i wrzucać na rozgrzany, głęboki olej, smażyć w dwóch partiach na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  5. Kawałki brokuła lub innych ulubionych warzyw również obtaczać w tempurze i krótko smażyć.
  6. Danie podawać z ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem.